Mitä vaaditaan rekkakuskin ammatissa?

Jos haaveilet voivasi kuljettaa kuorma-auto- tai rekkarahtia, kannattaa tutustua etukäteen alan vaatimuksiin ja miettiä, vastaavatko omat ominaisuudet työssä vaadittavia ominaisuuksia. Toivomme, että artikkelimme auttaa sinua arvioimaan omia kehittämiskohteitasi ja vahvuuksiasi rekkakuskin ammattia silmällä pitäen.

Vastuullisuus ja itsenäisyys

Rekkakuskin tulee olla erittäin vastuullinen – vastaahan hän rahdista, arvokkaasta ajoneuvosta, ihmishengistä ja liikenneturvallisuudesta! Työssä vaaditaan myös itsenäistä, taloudellista ja turvallisuusnäkökohdat huomioivaa otetta. Etenkin pitkillä ajomatkoilla kuljettajan on sopeuduttava yksin työskentelemiseen.

Tarkkuus

Rekkakuskin tulee olla täsmällinen ja tarkka. Tavaroiden tulee saapua asiakkaalle sovittuna aikana ja kunnossa. Tähän liittyvät vaatimukset ovat kasvaneet jatkuvasti ja tuntuvat kasvavan edelleen. Asiakkaat ansaitsevat luotettavan ja turvallisen kuljetuspalvelun ja viime kädessä juuri rekkakuski vastaa kuljetusten onnistumisesta. Lisäksi rekkakuskin tulee osata huomioida työnsä ja valintojensa vaikutukset ympäristölle.

Kansainvälisyys

Nykyaikana kuljetustehtävät ovat aiempaa kansainvälisempiä. Tästä syystä kielitaito ja erilaisten kulttuurien tuntemus on usein tarpeen.

Tekninen osaaminen

Rekkakuskin tulee osata käyttää kuljetuksissa käytettäviä tietoteknisiä laitteita. Hänen tulee tuntea myös rekan tekniikka, sillä toisinaan hän saattaa joutua korjaamaan rekan pieniä vikoja tai tekemään pieniä huoltotoimenpiteitä.

Hyvä fysiikka

Rekkakuskilta vaaditaan hyvää fyysistä terveyttä. Osa tehtävistä vaatii raskaiden taakkojen nostelua ja pitkään istuminen voi olla yllättävän rasittavaa. Ajaminen on erityisen raskasta vaikeissa sääolosuhteissa ja pimeässä. Työpäivien venyminen ja pitkään jatkuva istumatyö rasittavat kehoa, joten työn vastapainoksi kuljettajan olisi hyvä harrastaa jonkin verran liikuntaa. Jo rekan kuljettamiseen liittyvän ajokortin saaminen sisältää tiettyjä terveysvaatimuksia, kuten riittävän hyvää kuuloa ja näköä. Kuljettaja joutuu käymään säännöllisesti terveystarkastuksissa.

Hyvä henkinen kantti

Myös rekkakuskin henkisen kantin on oltava hyvä. Työssä on kestettävä esimerkiksi tiukkojen toimitusaikojen aiheuttamaa stressiä ja rasitusta. Työsuojelusäädösten tunteminen auttaa pitämään kiinni omista oikeuksista esimerkiksi taukojen suhteen. Osa työmatkoista voi olla melko pitkiä ja kuski voi joutua olemaa pitkäänkin erossa perheestään ja läheisistään. Myös tämä vaatii henkistä kanttia!

Rekkakuskin koulutus

Rekkakuskin koulutuksen voi hankkia toisen asteen ammatillisessa oppilaitoksessa logistiikan perustutkinnon linjalla suuntautumalla kuljetuspalveluihin. Osa varusmiehistä saa kuljettajakoulutuksen Puolustusvoimissa. Puutavaran autokuljetuksen ammattitutkinto ja yhdistelmäajoneuvonkuljettajan ammattitutkinto on mahdollista suorittaa myös näyttötutkintona ammatillisessa aikuiskoulutuskeskuksessa.